Kjell Terje Ringdal; Retorikk og presesentasjonsteknikk, takk!

Kjell Terje Ringdal // - Retorikk og presesentasjonsteknikk // RetoRingdal

Hver dag våkner jeg i mitt røde hus på Nordstrand i Oslo. Der begynner mitt retoriske liv umiddelbart. Jeg gleder meg over mitt faglige liv som underviser på Kristiania, jeg ser fram til en reise til Italia eller Innlandet der jeg skal holde kurs. Eller jeg kladder på min tredje bok om retorikk og formidling. Alt mens min lett uoppdragne hund, Ted,  ligger strak ved skrivebordet mitt og håper på mat.

Ja, slik kan mitt profesjonelle liv beskrives. Jeg er så heldig at det ringer og mailer mennesker som vil ha foredrag eller kurs i retorikk og presentasjonsteknikk. Det er organisasjoner, firmaer, ledergrupper som gjerne vil lære mer om overbevisningens kunst. For det er akkurat det retorikk er; hvordan argumentere på en måte som gjør at de du vil overbevis blir nettopp det; overbevist om at du har rett.

Opp gjennom årene har jeg møtt enkelte som da spør om dette  er juks. «Lurer vi da folk til å høre på oss, bruker vi «knep» for å trikse folk til å kjøpe bilen vi vil selge, eller ideen vår, spør de. Svaret er selvfølgelig nei. Vi skal alltid snakke sant og vi må ikke bruke skitne triks, eller true. Poenget med retorikken er å bruke de beste argumentene du har, i en rekkefølge og på en måte som er effektiv. Det er dette retorikken grunnleggende handler om; tenk gjennom hvem du snakker med, hva du egentlig vil si, finn de beste ordene som passer for nettopp denne mottageren – og tenk gjennom stemmen din, stilen, oppførselen, tempo osv. Verre er det ikke.

Så på mine kurs har vi det gøy, vi ser og hører på andre som er flinke, vi lærer om hva de beste bevisene for en sak er – og vi blir bevisste på hvordan vi fremstår. Presentasjonsteknikken er rekkefølgen på argumentene dine, og hvordan du bruker storytelling effektivt. Jeg antar at når du har lest helt hit, så vil du huske hvilken farge det er på huset jeg bor i -og at jeg har en hund. Det er storytelling i praksis; fortell en liten historie. Gi noen visuell signaler (rødt hus og hund) – og fortell om noen følelser (jeg gleder meg, jeg er heldig).

Derfor er du hjertelig velkommen til en prat. Enten om et lite foredrag som kan inspirere, eller et lengre kurs på en dag, eller tre for ledergruppa di, eller dine medlemmer. Takk for at du leste helt hit.

Hilsen en retoriker i et rødt hus.

Slide

RETORINGDAL AS, FURUBRÅTVEIEN, OSLO, NORWAY, RINGDAL@RETORINGDAL.NO